Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Близо 40% от розовата реколта тази година ще остане несъбрана

Вижда се ясен резултат от бездействието и натрупаните проблеми през годините. При нас се казва, че трябва сами да се справяме, тъй като сме в ситуация на пазарна икономика, докато в Турция този бранш има държавна подкрепа, но това ни измества на световните пазари… Най-големият ни конкурент срива цените и е доста по-конкурентен на пазара“. Това коментира пред БНР розопреработвателят Методи Стефанов.

По думите му падането на цените не е в резултат от свръхпроизводството и заради световната криза:

Над 40% от реколтата от розов цвят тази година ще бъде несъбрана. С 40% ще бъдат и по-ниски цените… Ако имахме държавни гаранции, за да получим ликвидна подкрепа от търговските банки, тези пари можеше да се вкарат в оборот, да бъде изкупена реколтата и да се продава. Така щеше да бъде разплатена цялата реколта, на достойна цена, щеше да бъдат спасени и розопроизводителите“.

В предаването „Преди всички“ Стефанов допълни:

Дялът на сивия сектор в бранша е около 30%… Истината за качеството на българското розово масло е, че се прави от роза дамасцена, отговоря на цвят, изкупен от определена географска ширина, и е направено в дестилерии, които работят по традиционна технология за преработка на българско розово масло“.

По думите на розопреработвателя браншът у нас ще излезе от кризата поне след три години.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *