Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Задължителната 14-дневна карантина влиза в сила във Великобританя

От днес влиза в сила 14-дневната карантина за всички пристигащи във Великобритания. 48 часа преди пътуването си към Острова хората трябва да попълват онлайн формуляр.

В него ще се предоставя пълна информация за целта на пътуването, за здравословното състояние, а също и данни за контакт, включително адрес, на който ще се самоизолират. Формулярът ще може да се попълва и на граничните пунктове, а всеки, който не разполага с такъв, подлежи на глоба от 1000 паунда.

Пристигащите са съветвани да ползват автомобили или друг частен превоз от летищата до адресите на самоизолация. Карантината не засяга единствено гражданите на Ирландия, както и хората с по-специфични ключови професии, като работещите в здравеопазването и в транспорта. Сезонните работници също попадат в списъка с изключения.

Мярката, с която се цели ограничаване на заболяванията и избягване на втора вълна на паднемията, е остро критикувана като твърде закъсняла и напълно неуместна с оглед на падането на карантините на много места в Европа, а британският авиопревозвач „Бритиш Еъруейс“ дори заплаши със съдебни действия.

Властите ще преразглеждат карантината на всеки три седмици, но тъй като няма яснота кога тя може да бъде вдигната напълно се обезсмислят плановете на хората за лятна почивка.

На този фон през изминалото денонощие Великобритания отчита най-ниския брой починали от коронавируса от въвеждането на карантината в края на март. Зо последното дeнoнoщиe в Oбeдинeнoтo крaлcтвo ca починали 77 души oт кoрoнaвируca. Ocвeн тoвa нe ca рeгиcтрирaни cмъртни cлучaи в Шoтлaндия и Ceвeрнa Ирлaндия прeз пocлeднитe 24 чaca.

С новите 77 починали общият брой на смъртните случаи в страната от причиняваното от новия коронавирус заболяване е достигнал 40 542. Великобритания е на второ място в мрачната статистика след Съединените щати. Със смъртните случаи, при които се предполага, че са били причинени от коронавируса, но това не е потвърдено, общият брой на починалите в страната надхвърли тази седмица 50 000, сочи преброяване на Ройтерс.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *