Лукашенко: Световните богаташи прибират милиарди от коронавируса

Споделете лесно и бързо тази публикация

Една от малкото държави в Европа, които не въведоха строги ограничения и национална карантина по време на пандемията от коронавирус – Беларус, учудващо успява да задържи ниски нива на смъртността от вируса.

Президентът на страната Александър Лукашенко нападна световните елити, като ги обвини, че се възползват от коронавирусната криза, за да “сложат милиарди долари в джобовете си”, предаде Спутникнюз.

„Коронавирусът създаде психоза по цялата планета… Наричам го психоза, защото някой явно се нуждае именно от това. И вероятно сами сте забелязали кой. Това е същото, както винаги е било досега: по време на свинския грип, на птичия грип, на ТОРС … днес сме изправени пред друга пандемия, само че тя е под друга форма. И си спомняте кой се е възползвал от тези ситуации в миналото, който е сложил милиарди в джобовете си”, каза Лукашенко, разговаряйки с представители на региона Могильов в събота.

„Целият свят днес е спрял, световната икономика не просто е спряла, но бе умишлено съсипана. Обаче най-големите компании, както и водещите милиардери в света прибавиха още милиарди към богатството в джобовете си”, допълни президентът.

В началото на разпространението на заразата Лукашенко призова хората да излязат и да спортуват на открито, защото чистият въздух и слънцето спомагат за развитието на имунната система. В други свои изказвания той шеговито препоръча вирусът да се лекува с “водка, сауна, работа с трактори и работа на полето”.

Беларус се сблъска с гнева на медиите и медицинските експерти по целия свят, след като отказа да въведе задължителни мерки за ограничение на движението на гражданите, тъй като фабриките, фермите, училищата, магазините, ресторантите и други удобства в страната останаха отворени през последните няколко месеца, дори когато съседните й страни затвориха границите си и обявиха пълна карантина.

Въпреки това, наскоро публикувани данни показват, че макар процентът на заразяване на глава от населението да е съпоставим с други европейски държави и САЩ, смъртността му е сред най-ниските в света.

Към днешна дата в страната според института Джонс Хопкинс заразените са 48 630, 879 са новорегистрираните за последното денонощие. До този момент починали са 269 души. В Швеция, давана за пример като либерални мерки, – при приблизително 44 хиляди заразени, починалите са почти 4.7 хиляди.

Тази седмица Институтът за политически изследвания – базиран във Вашингтон , заключи, че само в САЩ милиардерите са добавили 565 милиарда долара към богатството си от средата на март, като общото им богатство е нараснало с 19% от началото на пандемията. Цифрите бяха публикувани на фона на факта, че около 39 милиона американци останаха без работа заради пандемията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *