Георги Терзийски: Съоръжението, заради което се спира трафикът по участък от Софийския околовръстен път, е опасно и трябва да се разруши

Споделете лесно и бързо тази публикация

До 10 септември се спира движението в отсечката от ж. к. „Младост“ до Горубляне

Затварянето от неделя – 14 юни, на участъка от Софийския околовръстен път /СОП/ между ж. к. Младост и кв. „Горубляне“ ще създаде затруднения и неудобства на жителите и гостите на София, но това е единственият начин, за да се изгради модерна, удобна и безопасна за пътуване инфраструктура на столицата и агломерацията. Това заяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски при инспекцията на разширяването на околовръстния път в 6-километровия участък между кв. „Младост“ и пътен възел „Цариградско шосе“, която тази сутрин направи заедно със заместник-кмета на София Кристиан Кръстев. Проверен бе надлезът при 40-ти км на СОП, които ще се разруши и на негово място ще се построи ново и модерно съоръжение. Това налага от 14 юни до 10 септември спиране на движението в отсечката от ж. к.  „Младост“ до Горубляне.

Съоръжението е построено преди повече от 40 години. Оттогава не е основно ремонтирано, изчерпало е своята годност и е опасно, обясни председателят на АПИ.

Георги Терзийски и Кристиан Кръстев обсъдиха и дейностите, които се предприемат по повод предстоящото затваряне на отсечката от околовръстния път между ж.к. „Младост“ и Горубляне. Транзитно преминаващите автомобили ще бъдат насочвани от автомагистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Струма“ по Северната скоростна тангента, локалният трафик ще може да използва булевардите „Александър Малинов“ и „Цариградско шосе“, както и ул. „Самоковско шосе“ и ул. „Инж. Георги Белов“, свързващи кварталите „Младост“ и „Горубляне“.

Председателят на АПИ посочи, че съществуващият в момента двулентов околовръстен път ще бъде реконструиран в 6-лентов със средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари. Габаритът на пътя ще е 46 метра и ще позволява скоростта на движение да е 80 км/ч. Терзийски отбеляза, че 6-километровият участък от СОП между ж.к. „Младост“ и връзката с АМ „Тракия“ по договор трябва да е готова до края на 2021г., но с темповете, с които работят строителите, това може да се случи и по-рано. Инвестицията е за 142,7 млн. лв. с ДДС и е от републиканския бюджет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *