Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Тръмп забрани с указ полицейската „задушаваща хватка“

След седмици на протести в САЩ заради смъртта на Джордж Флойд президентът Доналд Тръмп подписа указ за реформа в полицията. Тя предвижда подобрено обучение за полицаите и създава база данни за служители, срещу които има жалби за употреба на прекомерна сила, предаде Асошиейтед прес.

Указът забранява използването от полицаите на т.нар. „задушаваща хватка“ (станала причина за смъртта на Флойд), освен ако животът им не е в опасност.

В изявление в Розовата градина при Белия дом Тръмп подчерта необходимостта от налагане на по-високи стандарти в органите на реда и изказа съболезнования към скърбящите семейства.

Същевременно президентът републиканец похвали огромното мнозинство полицаи като самоотвержени служители на обществото и отправи критики към демократите.

„Намаляването на престъпността и повишаването на стандартите не са противоречащи си цели“, каза той, докато подписваше указа в присъствието на представители на полицията и Конгреса.

„Американците знаят истината. Без полиция има хаос. Без закон има анархия и без безопасност има катастрофа“, добави Тръмп и отхвърли призивите за намаляване на финансирането на полицията или за разформироване на управленията.

Американците също така вярват, че трябва да се подобри отчетността, да се увеличи прозрачността и да се инвестира повече в подготовка, подбор и ангажираност на полицаите“, заяви още президентът.

Преди подписването на указа Тръмп прие в Белия дом роднини на мъже и жени, убити в сблъсък с полицията.

На 12 юни щатът Ню Йорк прие серия от закони, предназначени да сложат край на полицейското насилие срещу чернокожото малцинство, предадоха световните агенции. Приемането на законите, някои от които отлагани във времето, показва какво е било въздействието на протестите, разтърсили страната след смъртта на чернокожия Джордж Флойд по време на арест.

Губернаторът на щата Андрю Куомо подписа 10 документа, гласувани тази седмица от двете камари на щатския парламент. Сред текстовете е закон, забраняващ задушаващите хватки от силите на реда. Той е кръстен на името на Ерик Гарнър, чернокож, който почина от задушаване от нюйоркски полицаи преди шест години. Сред подписаните от Куомо мерки има и анулиране на клауза, защитаваща полицаите, обвинени в подобни деяния.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *