Всеизвестен факт е, че Ричард Брансън – основателят на Virgin Group, се събужда всяка сутрин много рано, докато всички останали още спят. Всъщност много успешни хора се придържат към този режим. А и науката е категорична, че ставането рано има редица позитивни ефекти за продуктивността на човек през деня.

Ако все още имате колебания, вижте тези 9 ползи от ранното ставане.

Ще имате достатъчно време за разсънване

Дори да си вземете студен душ след ставане от сън или да пиете кафе, не можете да се разсъните веднага. Това се дължи на сънната инерция, която продължава между 2 и 4 часа след събуждане. През това време вниманието, концентрацията, паметта и реакциите не са в най-добро състояние, имат нужда от време, за да „заредят“.

По-качествен сън

Според учените хората, които стават рано, имат по-качествен сън. Онези, които спят до късно по-често страдат от нарушен сън.

Събуждането няма да е мъчително

По-добре е да свикнете да ставате с първия звън на алармата, а не да отлагате този момент, като решите да подремнете още малко. Пет пъти по 5 минути повече сън няма да ви накарат да се почувствате по-добре. Това само нарушава цикъла на съня. В резултат на това няма да се чувствате отпочинали през целия ден и ще сте напрегнати.

Ще постигнете по-добра физическа форма

Отлагането на ставането сутрин не само нарушава цикъла на съня, но и вреди на метаболизма, което може да доведе до качване на килограми. Вместо да дремете в леглото сутрин, посветете това време на спортуване и упражнения.

Няма да отлагате нищо

Учените са категорични, че хората, които отлагат повечето неща, които имат за вършене, обикновено ги вършат вечер. А онези, които стават рано, обикновено прекарват вечерите си в приятни занимания и в сън, като всичко важно са свършили още сутринта.

Повече мотивация

Никой няма по-силна мотивация да върши нещо от хората, които са се събудили рано сутрин. Проучванията го доказват. Когато се събудиш рано, имаш достатъчно време да се приготвиш за работа, да си направиш план за деня и да посветиш достатъчно време на всяка задача.

Ученето е по-лесно

Резултатите от проучвания доказват, че сутрин се учи по-лесно и се възприема по-добре.

По-добри и здравословни навици

Проучванията доказват, че ставането по-късно е обвързано с различни лоши навици. Ако решите да ставате рано, не само ще сте мотивирани да се откажете от някои нездравословни навици, но и може да се сдобиете с нови и по-добри. Например отказвате се от пиенето на алкохол вечер, за да станете да потичате сутринта и да сте свежи за това начинание.

Ще сте по-щастливи

Психологичното състояние на човек зависи от това как е започнал денят му. Според проучванията хората, които стават рано сутрин, се отличават с по-добро емоционално състояние. А онези, които стават по обяд, по-често страдат от резки промени в настроението и депресия.