Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Политика

Танева: Няма опасност за зърнения баланс, нито за цените на хляба

Земеделският министър Десислава Танева настоя, че категорично не бива да има притеснения за зърнения баланс на България, както и за цените на хляба. В Сутрешния блок на БНТ тя призна, че това е най-трудната кампания, с най-трудната реколта през последните години. Климатичните условия и сушата направиха така, че жътвата в Добруджа се движи със 71% по-нисък добив от миналогодишния. В Източна България между 45 и 53 на сто са по-ниски добивите. В момента сме на 55% от прибирането на пшеницата, пресметна тя.

Танева посочи че според европейските прогнози – България трябва да прибере 5 млн. тона пшеница, нашите прогнози са по-пестеливи, за около 4,5-4,9 млн. тона. Вероятно ще има лек спад, но за вътрешна консумация – за хляб, фуражи и семена отиват около 1,6 млн. тона. Ние отново ще сме във възможност да изнесем 3 млн. тона. Категорично не трябва да има притеснение за хляба на българина, настоя тя. По думите й не бива да има поскъпване на цените и за всички храни, свързани с пшеницата.

Земеделският министър призна за много трудна комуникация с големите търговски вериги, с които бяха договорени щандове с продукти на български производители. Те най-много биха могли да помогнат на българските производители. Има някакъв напредък, но той е много минимален, посочи тя.

Няма данни за покачване на цените на основните храни от кризата с коронавируса. За зеленчуците и плодовете даже има обратна тенденция, защото няма активен туристически сезон, който пък е основен реализатор на продукцията им, допълни Танева.

Министърът открои двете посоки, които са донесли щети за родните фермери от кризата с COVID-19 – едното са разходите за противоепидемичните мерки, а второто – пазарите им за реализация, които са много свити. Категорично заявявам, че всички възможни мерки ние ги предприехме, за да подкрепим фермерите, включително и като мерки за реализация на продукцията им. Да, богатите държави дават повече, в крайна сметка, ние освен тези над 100 млн. лева които ще платим, обмисляме още 20 млн. да дадем. Максимални парични обезщетение ще дадем на фермерите у нас, зарече се тя.

Според Танева парите ще дойдат от Програмата за развитие на селските райони и процедурата за подпомагане на секторите ще бъде максимално облекчена.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *