Жълт равнец – приложение на билката

Споделете лесно и бързо тази публикация

Много хора берат белия равнец по това време на годината, защото знаят, че е много полезен. Но може би не са наясно, че има и жълт. И той е от семейство Сложноцветни, като също така притежава лечебни свойства. Наричат го още струмски равнец.

И докато белият равнец се среща по полето, то жълтият вирее на по-стръмни места като скали и варовити места. Цъфтежът му започва от май и продължава до края на август, но повечето хора го събират по-рано, защото тогава не горчи толкова много, колкото по-късно.

Жълтият равнец намира широко приложение. От него се правят чай и отвара, които са ефикасни при най-различни проблеми. Билката, от която се ползват стръковете и цветните кошнички, има по-приятен вкус за разлика от белия равнец. Затова и по-често се използва за пиене.

За какво е най-полезен жълтият равнец?

Доказано е, че чаят или отварата от билката действат положително при хора, които имат бъбречни проблеми – възпаление, напикаване и други. Също така е ефикасно средство за намаляване на дискомфорта при стомашни проблеми от рода на язва, болки под лъжичката, киселини и други.

Подобно на белия равнец, жълтият също се приема и при някои женски болести, както и при нередовен цикъл или възпаление на яйчниците.

Чаят се препоръчва при ревматоидни болки, синузит и простуда.

Как да използвате жълтия равнец?

2 супени лъжици от нарязаната на ситно билка или 2-3 стръка с цвят се поставят в 500 мл вряла вода. Оставят се да киснат за около 10 минути, след това чаят се прецежда. Може да се пие по 3 пъти на ден по 120 мл, задължително на гладно.

Запарката с жълт равнец може да се прилага и локално – върху кожата. С памучен тампон, натопен в нея, се мажат отделните части, като това помага при акне, рани и мазна кожа.

Бъдете внимателни с пиенето на чая. Най-добре е да се консултирате с фитотерапевт за това колко често да го приемате, защото по-продължителното му използване може да има токсичен ефект за тялото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *