Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

СЗО: Бизнесът не е по-важен от общественото здраве

Представителите на бизнеса не са по-важни от общественото здраве. И това, което се използва като аргумент за отварянето на нощните заведения, че така и така хората влизат в по-интензивен контакт един с друг, не е особено валидно, защото в нощните заведения, особено след едно определено време, човек занемарява даже да е имал някаква идея за протективно поведение и всъщност по този начин не се помага на борбата с COVID-19. Това коментира в студиото на БНТ доц. д-р Михаил Околийски, представител на СЗО в България.

Той припомни, че Световната здравна организация има ясни предписания как се разхлабват мерки. Това трябва да става мярка по мярка, и едно от най-важните неща, за които по-малко сме говорили, е комуникацията на риска – обществото да бъде въвлечено в дискусията за това защо се разхлабват мерки или пък защо се връщат обратно, подчерта доц. Околийски.

Това, което се наблюдава напоследък, е липсата на такава комуникация с хората. И това от теоретическа и от практическа гледна точка води до едно повишено недоверие към тези мерки, смята представителят на офиса на СЗО у нас. Според него трябва да има един непрестанен разговор, диалог.

Скептицизмът у хората той си обяснява на първо място с неслучващата се комуникация на риска, и второ с умората в хората и търсенето на изход от цялата тази ситуация, пренасищането с послания, с усилия.

Много хора погрешно си помислиха, че с идването на лятото вирусът ще изчезне, а се случва точно обратното и това е трудно да се асимилира от човешкото съзнание. Може би най-лошото предстои, затова СЗО се опитва по един съвсем рационален начин да сподели тази информация с хората, но се сблъсква с едно желание вече всичко да е минало, коментира доцентът.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *