Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини Свят

От днес влизането в Гърция е само с PCR тест

 

От 6 ч. тази сутрин желаещите да почиват в Гърция български граждани ще трябва да представят отрицателен резултат от актуален PCR тест на английски език, като формулярът трябва да съдържа трите имена и номера на паспорта или личната карта на пътника.

Според изискванията на гръцките власти тестът за коронавирусна инфекция трябва да е направен до 72 часа преди преминаването на границата, а Атина си запазва правото да тества допълнително туристите. До края на август пътуващите ще трябва да попълват и електронен формуляр с генериран QR код.

Причината за по-строгите мерки е установеният завишен брой заразени с коронавирус туристи, преминали през „Кулата – Промахон“. През другите гранични пунктове между България и Гърция до 29 юли ще се допускат единствено товарни камиони и сезонни работници.

Гръцките власти обмислят и задължително носене на маски във всички закрити обществени пространства, като допълнителна мярка срещу заразата.

Опашки пред българските лаборатории

Опашки от желаещи да си направят тест за коронавирус пред лабораториите у нас заради желаещи да пътуват до Гърция.

Пред БНТ една от жените, чакащи на опашката, сподели, че се съобразяват с изискването на гръцката страна, тъй като предпочита да почива там през лятната си ваканция. Собственикът за хотела пък им направил отстъпка от цената за една нощувка заради въведените PCR тестове.

В България има 36 оторизирани лаборатории за PCR тестове. Според управителя на една от големите вериги лаборатории в страната д-р Росен Михайлов желаещите да пътуват за Гърция няма да имат проблеми с бързината и качеството на тестовете и изготвянето на документите.

Ние още от началото на март, когато започнахме да работим PCR за коронавирус, на хората, които желаят, даваме резултат на английски език. ЕГН-то е вътре. Не е проблем да се вкарат и данни от личната карта. Ние работим на 7-8 работни места, така че едновременно 7-8 пациенти минават. Работим с удължено работно време – от 7.30 ч. до 19 ч. Не се е случвало да има върнати пациенти. По-скоро някой ако види опашка, може да се откаже, но тя върви доста бързо.“, обясни той пред БНР.

В момента обстановката на ГКПП „Кулата“ е спокойна.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *