Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Изборът на редактора Красота & Здраве Любопитно Най-четени

Хляб и паста за здраве и дълъг живот?

Набавянето на протеини от хляб и паста е полезно за здравето на човека и по този начин той си удължава живота, твърдят специалисти.

Досега ни се казваше, че най-полезни за организма са „цветните“ продукти като плодовете и зеленчуците, които ни набавят полезни витамини и антиоксиданти. А по-малко ярките храни, като пастата и хлябът, ни се представяха като по-малко полезни и се изключваха при диети за отслабване, пише в.“Метро“, цитиран от БТА.

Но в изданието на Американската медицинска асоциация беше публикувано изследване, обхванало 416 104 мъже и жени през 16-годишен период. То е дело на екипа на Деметриус Албанес от Медицинския център в Бетезда в щата Мериленд. От проучването проличава, че изследваните хора си набавят 15% от дневните енергийни нужди от протеини, като 40% от тях се падат на растителните, а 60% – на месните.

В растителните протеини влизат и тези от пастата и хляба. Здравните показатели на хората и шансовете им за дълъг живот рязко се покачват, ако консумацията на хляб и паста значително надвишава тази на яйцата, например. Съответно снижаването на риска от ранна смърт в този случай е от 24% при мъжете и 21% при жените.

Заменянето на месото със споменатите тестени изделия води до още по-голямо намаляване на риска, който пада до 13% при мъжете и 15% при жените.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *