Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Енергийният регулатор започва проверка на топлофикациите

Комисията за енергийно и водно регулиране започва от днес, 1 септември, извънредна проверка на топлофикациите на природен газ в страната, за да установи колко пари са върнали на абонатите си заради надвзети суми, след като „Газпром“ намали с близо 40% цената на газа за България със задна дата от 6 август миналата година.

Започващата проверка на КЕВР ще обхване всички топлофикационни предприятия, включени в съответните решения на регулатора за изменение на цената на топлинната енергия за периода от 1 юли 2019 до 31 март 2020 г. Това са близо 10 големи дружества в цялата страна, за които първичен енергоносител е природният газ, обясняват от регулатора, цитирани от БНР.

От там посочват, че комисията е реагирала на поднесените в медиите сигнали за обществено недоволство във връзка със сметките на гражданите. Предметът на проверката е да се установи дали правилно и в съответствие със закона в изравнителните сметки на потребителите са възстановени надвзетите суми за консумиране на топлинна енергия. Става дума за прилагане на решението на комисията от юни, с което са утвърдени цените на топлинната енергия за посочения период. В същото време ще бъдат проверени и голяма група жалби на клиенти и ще се прецени тяхната основателност, допълват от регулатора.

Много клиенти конкретно на „Топлофикация София“ се оказа, че имат да доплащат за парно въпреки намалените цени със задна дата и получените изравнителни сметки, в които се твърди, че имат да взимат пари. В допълнение срокът за обжалване на неразбираемите сметки бе 31 август, а подробни фактури, и то само в хартиен вид, ще бъдат изпратени през септември.

От комисията посочват пред държавното радио, че преди всичко ще бъде проверено дали дружествата са приложили правилно определените от комисията цени със задна дата на топлинната енергия; дали дружествата са начислили изцяло сумите за възстановяване, защото тези суми са различни за всяка топлофикация; от тези суми дружествата нямат право да формират печалба и те трябва да ги възстановят в пълен обем на потребителите. Например общата сума, която „Топлофикация София“ трябва да възстанови на потребителите, е близо 37 млн. лева без ДДС.

Проверката ще продължи до 16 октомври, след което КЕВР ще представи резултатите в Народното събрание, където се избира съставът й.

Днес комисията трябва да реши каква да е цената на природния газ от 1 септември, като от „Булгаргаз“ е поискано поскъпване с 20%.

„Независимо от поисканото увеличение от над 15% от „Булгаргаз“, потребителите трябва да бъдат спокойни – промяна в цената на топлинната енергия няма да има. Нещо повече – разчетите на регулатора показват, че цената на топлинната енергия за предстоящия есенно-зимен сезон няма да бъде променяна“, посочва пиарът на комисията Георги Спасов.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *