Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Президентът: Бягството от пленарната зала няма да ги спаси от позора

Новият политически сезон тръгна в новата зала „Света София“ в обсадения от протестиращи бивш Партиен дом. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева даде началото като удари звънеца. Новата сесия на парламента беше открита с химна на Република България, с химна на Европейския съюз и в присъствието на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

В изказването си пред депутатите Цвета Караянчева отбеляза с колко символика е натоварена новата сграда и даде думата за обръщение на държавния глава Румен Радев към народа и парламента. Последваха викове оставка от страна на депутатите от ГЕРБ, които демонстративно напуснаха залата.

„Бягството няма да ви спаси от позора“, каза им Радев. „Аз не мога да влияя на парламентарните групи“, каза Цвета Караянчева по повод демонстративното напускане на депутатите от ГЕРБ.

Очакват се и изявления от парламентарните групи за новия политически сезон. Проектопрограмата на парламента за 4 и 5 септември, публикувана на страницата на Народното събрание, предвижда още прекратяване на пълномощията на народния представител от „БСП за България“ от Враца Иван Генов, който във вторник е подал оставка.

В проекта на дневен ред е второто четене на промени в Закона за измерванията, първото четене на изменения в Закона за електронните съобщения и Годишният доклад за младежта за 2018 г. На 5 септември се предвижда парламентът да разгледа ветото на президента върху промените в Закона за военното разузнаване. След това депутатите ще обсъдят на първо четене два законопроекта за изменение на Закона за лова и опазване на дивеча. В четвъртък от 11.00 ч. е насрочен парламентарен контрол.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *