Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Изборът на редактора Любопитно Най-четени

Как ни влияе употребата на хранителни добавки?

Определят хранителните добавки като нож с две остриета. Прекомерната употреба води до сериозни последици.

В много случаи може да увреди здравето и дори психиката. Затова експерти настояват продажбата им да става при спазването на строг регламент, а качеството им стриктно да се проверява, предава NOVA.

Добавките са концентриран източник на полезни вещества. Приемът им гарантира не само физическа активност, но и психическа устойчивост. Възможно е обаче това да създаде сериозни проблеми.

„Съществува забранителен списък на 120 растения, които не могат да бъдат влагани в хранителни добавки”, обясни доц. Силвия Цанова-Савова. „Те стимулират организма, главно централната нервна система, правят ни по-концентрирани и по-работоспособни”, добави фитнес инструкторът Владимир Калъпсъзов.

Голямото разнообразие от хранителни добавки навлиза все по-широко в живота не само на спортистите. А широката употреба е гаранция за пазарен успех. „Пазарът постоянно нараства. Само за сравнение може да се каже, че в Съединените американски щати този пазарен дял е около 120 милиарда”, посочи Савова.

Заради големите печалби регулацията на пазара става все по-трудна.Специалистите обясняват, че за да бъдат безопасни добавките се взимат под внимание три основни фактора.

„Това е горната граница за безопасен прием на съответния витамин и минерал, но също така и хранителният прием от всички други източници”, посочи още Савова.

За да спазим важните пропорции при приема на хранителни добавки, фитнес инструкторите съветват – да не сме обсебени от идеята за бързи резултати „Като всяко друго нещо трябва да внимаваме, не трябва да прекаляваме. Необходимо е да четем етикета и това, което пише на дозите за хранителни добавки”, разясни Калапсъзов.

За да постигне желаните резултати Владимир е наблегнал не на добавки, а на натурални методи – правилно хранене и усилени тренировки. Според него, хранителните добавки ни дават нещо допълнително, но не могат да заместят енергията, придобита по естествен начин.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *