Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Travel Бизнес Бизнес Изборът на редактора Любопитно Най-четени

Днес е Световният ден на туризма

Световният ден на туризма се отбелязва всяка година на 27 септември.

Началото е през септември 1979 г. в Torremolinos, Испания, по време на на третата сесия на Генералната асамблея на Световната организация по туризъм към Организацията на обединените нации, когато се взема решение за тържествено отбелязване на Световния ден на туризма, като неговото начало се постава през следващата 1980 година.

Изборът на датата – 27 септември 1980 г., съвпада с едно много важно събитие в световния туризъм, а именно десетгодишнината от приемането на Устава на Световната организация по туризъм към Обединените нации – 27 септември 1970 година.

Целта е да се създава осведоменост сред обществото в световен мащаб за значението на туризма, както и за неговата социална, политическа, финансова и културна стойност за всички хора.
Туризмът играе ключова роля за насърчаване на социалното общуване и ни кара да съхраняваме и пазим националното и световното наследство. Световният ден на туризма се чества във всяка държава, която се стреми да развие и усъвършенства този бранш.

Всяка година Световният ден на туризма е посветен на конкретна тема.

Световната организация по туризъм е специализирана агенция на Организацията на обединените нации и водеща международна организация в областта на туризма. Основните цели на СОТ са подпомагане на устойчивото развитие на туризма, популяризирането му като движещ фактор за икономически растеж и устойчиво развитие.

СОТ генерира познания за пазара, насърчава конкурентоспособни политики и инструменти за устойчив туризъм, насърчава образованието и обучението в областта на туризма и работи за превръщането на туризма в ефективен инструмент за развитие чрез проекти за техническа помощ в над 100 страни по света.

В организацията членуват 158 страни, като има и шест асоциирани членове и над 500 свързани членове, представляващи частния сектор, образователните институции, туристическите асоциации и местните туристически власти.

Генерална асамблея е върховният орган на СОТ. Заседания й се провеждат се на всеки две години, за да се приеме бюджета и работната програма, както и да се обсъди и приемат решения по въпросите от основно значение за туристическия сектор.

Официалните езици на СОТ са английски, испански, арабски, френски и руски.

България и СОТ
Република България е приета за пълноправен член на СОТ на 21 януари 1976 година. В рамките на СОТ страната ни е част от Регионална комисия Европа. Сътрудничеството на България с организацията подпомага за провеждането на държавна политика за устойчиво развитие на туризма, за следване на световните тенденции за развитие на туризма и представяне на България като атрактивна целогодишна туристическа дестинация.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *