20.07.2024

Прането повишава риска от заразяване с коронавирус

Британски учени от групата SPI-B са установили, че извършването на домакински задължения, особено пране, увеличава риска от заразяване с коронавирус, пише в. „Дейли мейл“.

Изследователите отбелязват, че жените са изложени на по-голям риск, тъй като по-често се занимават с дейности като пране, чистене, готвене. Същевременно те дори не осъзнават, че инфекция, попаднала върху дрехите в капки от дихателните пътища, може да оцелее върху тъканите и повърхностите до три дни.

Домакините от „нуклеарни“ семейства, които живеят с родители или представители на други поколения, са изложени на най-голям риск от заразяване с Covid-19. В опасната зона обаче попадат и жени, които отглеждат деца и живеят отделно от своите роднини.

Коронавирусът може да проникне в жилището по различни начини, които не са толкова очевидни, включително чрез дрехи и обувки. Ето защо те трябва да бъдат третирани с дезинфектанти под формата на аерозоли. Препоръчително е и използването на сапун и спирт, които са най-добрите антисептици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *