Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини Свят

Нидерландия на косъм от пълна карантина: затваря барове и ресторанти

Правителството на Нидерландия реши да затвори от днес баровете и ресторантите в рамките на „частична карантина“, която засега ще трае поне 4 седмици, за да се овладее устойчивият ръст на броя на заразяванията в страната, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Премиерът Марк Рюте каза, че страната трябва да се приближи с една стъпка към пълна карантина, защото в противен случай болниците ще бъдат толкова претоварени, че хора с други спешни здравни проблеми няма да могат да получават лечение. „Трябва да бъдем по-строги спрямо себе си“, каза Рюте в обръщение към нацията. Мерките не засягат образователната система, освен че там се въвежда задължително носене на маски.

За да се гарантира, че купонджиите заради невъзможността да ходят в барове и кръчми, няма да си устройват запои у дома, се забранява продажбата на алкохол след 20 часа. Освен това се забранява на домакинствата да приемат по повече от трима гости дневно. Ще се ограничи и общественият транспорт във възможно най-голяма степен.

През последните седмици Нидерландия е сред европейските страни с най-силно увеличение на броя на заразените. През последната седмица до днес новите случаи са 43 903 при 17,3-милионно население. Вчера бе регистриран рекорден дневен прираст от близо 7000 новозаразени. Общият брой потвърдени случаи по данни на Университета „Джонс Хопкинс“ към 23.40 ч. б.вр. на 13 октомври е 194 582. Сега Нидерландия е страната с най-голям брой инфекции на глава от населението в света. Най-много заразени има в Амстердам и Ротердам.

Броят на настанените в интензивно отделение скочи от 121 на 192. Починалите с потвърдена коронавирусна инфекция към посочения час са 6689.

„Твърде много хора не спазваха правилата и ние нямахме друг избор, освен да затегнем мерките. Нашето поведение има ключово значение“, посочи премиерът. Той подчерта, че „ако нещата не тръгнат към подобрение през следващите седмици, ще трябва да минем към пълна карантина“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *