18.07.2024

Какво не достигна на Димитров и Пиронкова на Ролан Гарос – коментар на Efirbet

Роланд Гарос е престижен френски тенис турнир, в който участват някои от най-големите имена в този спорт. Тази година след дълга принудителна пауза можем да забележим, че родният тенис изпрати най-добрите ни играчи – Цветана Пиронкова и Григор Димитров. Двамата се представиха сравнително добре, но публиката очакваше малко повече. Освен това не трябва да забравяме, че Пиронкова беше поканена официално, след като отказа да участва директно в класирането, а още по-интересен момент в този момент беше и фактът, че Серина Уилямс побърза да се откаже и реши да пропусне втора среща, след като пловдивчанката се оказа много костелив орех в предишния турнир.

Отказът ѝ от участие показва, че Пиронкова най-вероятно беше готова за един доста добър реванш. Срещата в третия рунд се оказа значително по-трудна и Цвети се изправи срещу Барбора Крейчикова. 24-годишната хърватка успя да се наложи, въпреки един по-трудният старт, в който Пиронкова успя да натрупа достатъчно геймове за първи сет, но в следващите два станахме свидетели на рязка промяна на стратегията, която най-накрая проработи и даде достатъчно резултати.

И въпреки сериозна битка за втория сет, в третия пловдивчанката сякаш беше изгубила мотивация или липсваше правилно противодействие за тази среща. Трудно е да кажем какво наистина липсваше, но нека обърнем внимание на възрастовата разлика и фактът, че завръщането в професионалния спорт изисква малко време за влизане във форма, особено след като в последните години можем да говорим само за тренировки, но на корта играта е наистина много по-различна. Можем да забележим, че пловдивчанката доставяше по-висока скорост, но към това е допуснала само една грешка повече от своята опонентка.

Можем да говорим за грешна стратегия и трудна адаптация, но и тази среща може да се разглежда като много ценен опит. Пиронкова има още няколко години, в които трябва да влезе достатъчно бързо във форма, за да започне да доставя резултати и въпреки това можем да бъдем оптимисти за по-бързото връщане в бойната форма, в която сме свикнали да виждаме.

Можем да забележим, че интересът към Пиронкова, както и към Димитров, се наблюдава с особен интерес от букмейкъра bwin, който също смята, че първите имена в тениса ще подобрят значително в следващите месеци. И тук идва следващият важен въпрос: а какво да кажем за Григор Димитров? В момента се намира на 20-то място в световния тенис, макар и да беше с две позиции по-напред, хасковлията направи нещо много изненадващо – успя да стигне до 4-я кръг, което пък изненада мнозина, включително и спортните анализатори.

За кратко започнахме да подозираме, че Григор е готов да изненада класацията и експертите, при това след всеки следващ кръг напред, но приказката приключи със Стефанос Циципас – в момента на 6-то място. Да кажем какво липсваше на Гришо за още един кръг напред, вече е трудна задача. Димитров смени достатъчно треньори, успя да привлече Агаси в своя лагер, но дори и той не успя да намери правилната формула.

Интересно е, че всички треньори са красноречиви, че талант и основните проблеми се крият някъде другаде. Въпросът е до къде ще стигне Крис Гро в работата си и ще успее ли да намери правилния подход за хасковлията. Битката с Циципас привлече вниманието във втория сет, когато сражението се прерасна в личен конфликт. А разликите не бяха кой знае колко големи, ако погледнем скоростта на сервиране, разликата между двамата беше само с 1.6 км/ч или 1 миля. Можем отново да видим, че Димитров е успял да направи повече двойни файлове – 4 срещу 0 на гърка, с което за пореден път можем да кажем, че хасковлията е допринесъл значително. Мнозина биха казали, че тези пропуски са незначителни, но в комбинация могат да решат изхода на всеки мач и то без особени усилия на противника.

29-годишният първи в родния тенис има работа и скоро ще бъде в разцвета на силите си, следователно времето за грешки вече е значително по-малко и продължава да се изчерпва. Това обаче не означава, че Григор е лош или слаб тенисист, не трябва да забравяме, че българинът е един от най-самотните играчи на върха и често се бори срещу абсолютно всички, за да можем да заявим, че често прави ненужни грешки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *