Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Превозвачи от страната протестират заради ветото за нерегламентираните превози

Десетки автобусни превозвачи от Благоевградска област се присъединяват към националния протест с искане за наказателно преследване и ефективни присъди на нерегламентираните превози. Почти напълно ще спрат линиите по Републиканската пътна мрежа, а градският транспорт ще стачкува ефективно от 9 до 11 часа, е решението на автобусните превозвачи в района

Протестът ще засегне най-вече пътуващите до София и Пловдив, както и придвижването между по-големите градове в Благоевградска област, заяви Петър Демерджиев, член на УС на Корпорацията на автобусните превозвачи. Нерегламентираните превози са проблем, който е оставен да се задълбочава от 20 години, каза той. Ситуацията с коронавируса и готвените нови ограничения ще бъдат сериозен удар върху автобусния транспорт, въпреки, че той не е пряко засегнат.

Преразглеждане на законовите промени, които инкриминират нерегламентирания превоз на пътници искат и превозвачите от Пловдив и региона. Те също ще се включат в днешния протест. Символично ще протестират фирмите, обслужващи пловдивския градски транспорт. Автобусите ще се движат по разписание, но на всяка от колите ще бъде поставена табела „Протест“ . Междуградските автобуси по близо 60 линии в областта няма да превозват пътници, каза Веселин Дошков от Управителния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи.

От 9 до 11 часа днес Перник ще бъде без градски транспорт, съобщи председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова, която е собственик на една от най- големите транспортни фирми в града. Местните превозвачи няма да изпълняват и междуселищните линии, общественият превоз на пътници се преустановява за два часа и по маршрута Перник- София.

Искаме правила, искаме законност, каза Магдалена Милтенова. Тя съобщи, че автобуси от Перник ще се включат в протестното автошествие в столицата. На територията на Перник проблемът с нерегламентирания превоз датира поне от 2005 година. Така наречените „черни“ таксита ежедневно се движат пред редовните автобуси по най- атрактивните линии Перник- София и Перник- Радомир. От бранша са категорични, че първоначално обявените законови промени са крайно необходими за оцеляването на бизнеса.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *