25.07.2024

Заев: Ще останем приятелски настроени към България, но за идентичността няма да преговаряме

Ще продължим да правим приятелски стъпки към добросъседски отношения с България, но в никакъв случай на цената на загубата на достойнството си като говорещи македонски език македонци, заяви в интервю пред радио „Канал 77“ премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, предаде МИА, на която се позова БТА.

Заев повтори, че македонската идентичност не подлежи на преговаряне.

„Разбирам гражданите и техните реакции, но лидерите са тук, за да решават затрудненията. Аз правя приятелски стъпки към по-добри перспективи. В нашия случай – европейски перспективи и бъдеще“, допълни той.

Заев каза, че каналите за комуникация между България и Северна Македония остават отворени и се водят интензивни дискусии за преодоляване на пречките за приемането на преговорната рамка с ЕС.

„Ние говорим за речта на омразата. Говорим за Договора (за приятелство) и за пътната карта за прилагането му. Трябва да постигнем повече и по отношение на икономическото сътрудничество“, заяви премиерът на Северна Македония. Той каза, че компании от Северна Македония са инвестирали в български компании, както и 13 български компании са инвестирали в македонския бизнес, включително в енергийния сектор.

Как САЩ гледат на спора

Двустранният спор с България трябва да бъде решен отделно от процеса по присъединяване. Това е заявил американският заместник-помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър пред радио „Гласът на Америка“, съобщава агенция МИА.

Матю Палмър е изразил надежда да бъде постигнато споразумение за свикване на първата междуправителствена конференция със Северна Македония по време на германското председателство на ЕС.

„Ние разбрахме, че има някои важни въпроси, свързани с историята, идентичността и езика, които трябва да бъдат решени между България и Северна Македония като съседи, съюзници и партньори. Във връзка с процеса по присъединяване, ние искаме той да върви напред, без включване на двустранни въпроси. Ние много бихме искали да видим двустранните въпроси решени по двустранни канали“, коментира Палмър.

Американският заместник-помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси каза още, че не иска да предрича изхода от срещата (на ЕС) следващата седмица, но подчерта, че САЩ остават партньори в процеса със Северна Македония и Албания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *