Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени Общество Свят

Луната ще закрие Слънцето за 2 минути днес

Максималната фаза на пълното слънчево затъмнение, която се очаква във вечерта на 14 декември, ще продължи 2 минути и 10 секунди, предаде ТАСС.

Агенцията цитира съобщение на Московския планетариум, който уточнява, че нито пълната, нито частичната фаза на слънчевото затъмнение ще могат да бъдат наблюдавани от територията на Русия.

Небесното явление ще може да бъде проследено от жителите на Чили и Аржентина. Частичният небесен спектакъл ще може да бъде наблюдаван в Южна Америка, Полинезия, Антарктида и Африка.

Видимият диаметър на Луната ще бъде с 1,0254 пъти по-голям от видимия диаметър на слънчевия диск, поради тази причина Луната напълно ще закрие Слънцето. Астрономическият феномен ще продължи максимум 2 минути и 10 секунди, като се очаква той да се състои в 18:13 часа българско време.

Ширината на лунната сянка на 14 декември ще бъде 90 километра. Само хората, попаднали в тази ивица, ще могат да наблюдават астрономическото явление. Лунната сянка ще попадне на Земята в 16:32 часа българско време в централната зона на Тихия океан и ще се изтегли в 19:30 часа на запад от бреговете та Намибия.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *