Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Свят

Отмениха срещите на Помпео в Европа

Люксембург и ЕС отмениха визитата на Помпео, европейското му посещение беше отменено от Държавния департамент на САЩ.

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн и представители на Европейския съюз изразиха нежеланието си да се срещнат с държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, във връзка с което Държавният департамент отмени планираното посещение в Европа, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на европейски дипломати.

Според източник на агенцията, преди да се срещне с лидерите на ЕС в Брюксел, Помпео е искал да пътува до Люксембург, но представители на тази страна са изразили нежеланието си да водят преговори. Външното министерство на Люксембург потвърди пред Ройтерс, че срещата с Помпео е отменена, но не предостави допълнителни подробности. ЕС отказа да коментира тази информация.

Службата за външна политика на ЕС отказа да коментира запитване на ТАСС за посещението на Помпео, а служител на Европейската комисия заяви по-рано днес, че ЕК не планира да се среща с държавния секретар на САЩ през следващите дни.

Държавният департамент на САЩ отмени всички пътувания на Помпео за тази седмица, включително посещението на държавния секретар в Белгия на 13-14 януари. В изявление външното министерство се казва, че това решение е взето във връзка с необходимостта да се осигури прехвърляне на властта към екипа на новоизбрания президент Джоузеф Байдън.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *