„Оставка на правителството“, „Медиите лъжат“ скандираха днес следобед близо 10 000 демонстранти, които се противопоставят на носенето на медицински маски срещу коронавируса, предаде Франс прес, позовавайки се на данни на виенската полиция.

Според организаторите на акцията в нея са участвали до 50 000 души, съобщи австрийската АПА.

Протестиращите се обявиха срещу строгите ограничения и носенето на медицински маски. Те се събраха в центъра на града на „Ханделплац“ и носеха транспаранти и знамена.

Полицията затвори за движение улиците в централната част на австрийската столица заради демонстрацията.

Противниците на мерките за овладяване на пандемията от новия коронавирус не носеха маски и не спазваха дистанция, както това е предвидено от правилата за провеждане на митинги.

Днес правителството на Австрия проведе среща с водещи здравни експерти, за да реши дали след 24 януари ще бъде удължен срокът на строгата карантина. Мнението на епидемиолозите бе, че локдаунът трябва да бъде удължен с още две до три седмици.

От 26 декември 2020 година до 24 януари 2021-а в Австрия е въведен за трети път строг режим на ограничения. Затворени са търговските центрове, културните учреждения и ресторантите.

През януари в страната започна вторият етап на безплатно масово тестване на населението за Ковид-19, а също и ваксиниране срещу новия коронавирус.

Очевидно разхлабването на мерките, което се очакваше от 24 януари, става все по-нереалистично, коментират медиите. Утре федералният канцлер Себастиан Курц ще обяви по телевизията решението на правителството след консултации и с ръководителите на деветте австрийски провинции, но наблюдатели тук са на мнение, че локдаунът ще бъде удължен, а е възможно и налагане на още по-рестриктивни мерки.

Мерките в момента и фактът, че една част от населението очевидно не ги спазва, са ясен сигнал, че трябва да се затегнат, смята математикът и статистик Ерих Нойвирт, предаде за БТА Цветана Делибалтова. Въпреки масовото ваксиниране е необходимо носенето на маски да стане задължително, смята експертът.