Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Отварят дискотеките две седмици след ресторантите?

Нощните заведения ще бъдат отворени на по-късен етап. Утре ще бъде решено първо да заработят ресторантите, а евентуално две седмици по-късно да отворят врати и нощните клубове и дискотеките. Целта е да се види епидемиологичният ефект след отварянето на първата група заведения.

Това стана ясно от думите на главния здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, след като и той се ваксинира с ваксината на „Пфайзер/Бионтех“.

Главният епидемиолог на републиката не посочи дата за отварянето на заведенията, като уточни, че все още продължава диалогът с бранша.

На традиционния брифинг в четвъртък ще бъде съобщено окончателното решение.

Кунчев призна, че диалогът с бранша е мното тежък, защото мерките спрямо заведенията имат висока социална цена. Той призна собствениците на заведения да не предприемат отварянето им като знак на протест, както се заканиха.

„Много се надявам да не го направят, диалогът е много тежък, напълно ги разбирам“, каза Кунчев, като посочи, че някои вече девети-.десети месец са затворени, а други – от три-четири месеца. „Има много тежки социални последици за семейства, където и двамата работят в заведение, така че ще направим и този компромис“, ангажира се членът на Националния оперативен щаб за борба със заразата.

„Ние имаме един вариант, те имат друг“, призна той за различията по повод датите на отваряне и крайния вечерен час, до който заведенията ще работят. По думите на Кунчев има значение крайният час на работно време, защото от него зависи престоят на посетителите, а е естествено, че колкото по-дълго време е той, толкова повече се покачва рискът от зараза.

Утре обаче ще чуем, че ресторантите ще отворят наред с търговските обекти в моловете без останалите, които служат предимно за социални контакти, като детски кътове, например.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *