Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Никой не трябва да плаща потребителска такса за ваксина срещу COVID-19

Здравноосигурените и здравнонеосигурените граждани не трябва да плащат потребителска такса за поставянето на ваксина срещу COVID-19, каза на брифинг в Министерски съвет директорът на болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Проф. Балтов призова жеалещите, които са се записали за ваксиниране, да се явяват в определения ден и час. По думите му екипите в болницата имат готовност да ваксинират хората и в събота и неделя. Не се изисква PCR или антигенен тест преди ваксинация, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

В кратките характеристики на ваксините не се препорчва да се поставят на бременни и кърмещи жени, като основанието за това е липсата на достатъчно голям брой направени ваксини на такива хора, каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и посочи, че това е било пренебрегнато в САЩ. В Израел ваксинацията се прави и на бременни – с ваксината на „Пфайзер“, а във Великобритания – с ваксината на „АстраЗенека“, посочи проф.Мутафчийски. Предстои да се изнесат резултатите, а очакванията са, че няма да има никакъв проблем, добави той.

По думите му във Великобритания се ваксинират и деца от 6 до 16-годишна възраст и засега няма някакви особености.
Протоколът за начина на гласуване на изборите по време на пандемия днес ще бъде обсъден за последен път и ще бъде предаден на Централната избирателна комисия и разпространен по общините, увери министър Ангелов.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *