Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Столичните болници увеличават ковид леглата с още 20%

Над 7 хиляди и 100 души с COVID се лекуват в болница в момента – това значи, че ни делят само 143 души от рекордните 7244 хоспитализирани на 14 декември. От утре болниците в столицата трябва да увеличат леглата си за ковид пациенти с още 20 процента съгласно заповедта на здравната инспекция.

70% от всички легла в 42 столични болници до часове трябва да бъдат подготвени за ковид пациенти. До днес 50% от капацитета им следваше да е резервиран за тази цел.

Така местата за пациенти в среднотежко състояние ще достигнат над 3700, а за интензивни – 344. Според директора на Столичната здравна инспекция ситуацията е напрегната.

„В някои от големите лечебни заведения леглата свършиха или почти свършиха“, каза д-р Данчо Пенчев.

Това са ковид леглата, с които от утре трябва да разполагат най-големите болници.

В „Александровска“ обаче казват, че ако изпълнят тази квота, трябва изцяло да преустановят дейността на спешната си хирургия, тъй като всички интензивни легла, с които разполагат, ще бъдат за ковид пациенти. По този начин и да има донорска ситуация, тя няма да може да се осъществи.

В „Света Анна“ също имат резерви – те вече са разкрили 270 легла. Според Българската болнична асоциация трябва по-прецизно да се преценява коя болница колко допълнителни легла да разкрие. Те се обявиха и против спирането на плановия прием особено в специализираните болници.

„Увеличаването на леглата е механично, не се прави на база преценка кое лечебно заведение вече е със запълнен капацитет и да му се увеличат леглата, а на общо основание подобно на предходните два бума, се увеличават бройките, което има сериозни последствия за болниците“, обясни Свилена Димитрова.

По-рано днес в здравната инспекция се проведе среща с болнични директори.

„Прави се внимателен анализ на това, да не би да бъдат ощетени пациентите, които нямат ковид заболяване, за да могат да бъдат лекувани и те, особено в спешни състояния. Ако е необходимо, ще се подхожда индивидуално към всяко едно лечебно заведение, така че да може то да поеме тежестта на потока от пациенти“, каза д-р Пенчев.

Заетостта на болничните легла в столицата ще бъде обсъдена утре на среща между здравния министър, директори на болници и РЗИ.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *