Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Свят

Испанците намалили алкохола, но наблягат на успокоителните по време на пандемията

Испанците са намалили почти наполовина консумацията на алкохол по време на пандемията, заради която баровете и нощните клубове са затворени, съобщи Ройтерс, като цитира резултати от изследване на испанската Обсерватория за наркотиците и зависимостите.

В същото време употребата на непредписани от лекар седативи се е увеличила, както и използването на интернет. Младите хора прекарват повече от свободното си време онлайн и все повече от тях се отдават на хазартни игри онлайн, установи още проучването.

Първият локдаун в Испания бе въведен през март миналата година. „Почти сигурно е, ограничаването на нощния живот и на местата за забавления е допринесло за огромния спад в злоупотребата с алкохол сред младежите“, каза здравната министърка Каролина Дариас при обявяването на резултатите.

Около 9,7 на сто от анкетираните казват, че злоупотребяват с алкохол, което е спад спрямо 17,2 на сто преди локдауна. Подобен спад е регистриран и при младите хора.

Делът на хората, които казват, че приемат непредписани от лекар успокоителни, се е увеличил от 1,9 на сто преди пандемията до 3,1 на сто. Особено чувствителен е този ръст при жените и момичетата – 4 на сто при 2,3 на сто преди пандемията.

„Времето, прекарвано в сърфиране в интернет за забавление, но не и за работа или обучение, се е увеличило средно с един час на ден. Тревожен е ръстът на младежите на възраст 15-24 години, които залагат онлайн“, каза Джоан Виялби, ръководител на националната програма срещу наркотиците.

Той добави, че употребата на канабис е намаляла, тъй като по време на локдауна снабдяването било затруднено и цената му се повишила

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *