Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени Общество

Потребителски тенденции в България след пандемията

Промяната в начина на живот, обучение и работа, причинени от разпространението на Ковид-19, неминуемо доведоха и до промяна в потребителското поведение и нови тенденции в България по отношение на потребителското търсене.

Какъв тип стоки купуват българите по време на пандемия?
Управители на търговски вериги докладват за промяна в начина на пазаруване – изместването му в дигиталната сфера чрез онлайн магазини. Променя се и потребителското търсене. Отделят се повече средства за покупка на хранителни стоки, следвани от продукти за дома за сметка на нехранителни скъпи продукти и луксозни вещи, като през последната година се наблюдават и няколко момента на запасяване с хранителни продукти от страна на потребителите в дните преди локдаун. През изминалата година средствата, похарчени от домакинствата за покупка на храна, представляват около 1/3 от общите им разходи.
Според данни на Националния статистически институт през третото тримесечие на 2020 година са се увеличили разходите на домакинствата за дома и за здравни услуги. Покупките на хранителни продукти са се увеличили през изминалото лято за сметка на средствата, предвидени за свободното време и почивката. Редуцирани са значително разходите за екскурзии и забавления поради системното ограничаване на тези услуги. Според БГЕНС българите са отделили едва около 6% от доходите си за развлечения и култура.

Влияе ли цената върху избора на стоки по време на пандемия?
В условия на нестабилна икономика и финансова криза бългapитe ca cтaнaли пo-чyвcтвитeлни ĸъм цeнитe нa пpoдyĸтитe. Повишено е и търсенето на качествени продукти – био, еко и др.

Кои са най-купуваните нехранителни стоки по време на пандемията в България?
Наблюдава се значителен ръст в търсенето и покупката на компютърни устройства и периферия, както и на мобилни телефони, което е лесно обяснимо с въведеното дистанционно обучение и множеството хоум офиси, изправящи хиляди пред нуждата от оборудване. Нуждаещите се, които не могат да си позволят закупуване със собствени средства на необходимата техника, могат да разчитат на кредит до 1000 лв., отпускан онлайн от фирми за бързи кредити. Той ще помогне за разрешаването на финансовите им проблеми, без да натовари бюджета им драстично.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *