Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Близо 50 000 зрелостници пишат по вариант 22 на матурата по БЕЛ

В условия на извънредна епидемична обстановка, близо 50 хиляди зрелостници се явяват на задължителен изпит по български език и литература. За първи път изпитът ще се предава от камери в реално време, а родители ще могат да наблюдават.

49 373 са зрелостниците, които се явяват на първата задължителна матура. От тях 48 100 са завършващи тази година, а 1400 са завършили в предходни години.

Изпитът ще приключи в 12 ч. Тестът по БЕЛ беше генериран рано тази сутрин в 5:15 ч.

За 41-ви въпрос, който е писане на съчинение или есе, се падна тема номер 22, но кой е авторът и какво е произведението ще стане ясно по-късно днес.

Автори не отпаднаха от конспекта, матурата е разделена на 3 модула.

Заради заболяване от Covid двама дванадесетокласници няма да положат изпит. Те са дали положителен резултат вчера. Други двама, които са били под карантина като контактни, ще могат да се явят.

Изпитните зали са общо 5000, а квесторите над 15 хиляди души.

Зрелостниците влизат със служебна бележка в електронен формат и лични документи в оригинал. Задължително е носенето на предпазна маска и прозрачен плик за личните вещи.

На изпита е разрешена химикалка, която пише с черен цвят, молив и гума. Матурата продължава 4 астрономически часа, разделена в три модула.

Първият с 30 затворени въпроса, вторият с 10 въпроса със свободен отговор, а в третият пишат есе или интерпретативно съчинение по зададена тема

Всички ученици днес трябва да носят маски в изпитните стаи. Влиза се от 2 входа, мери се температурата, а в стая могат да бъдат до 10 деца.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *