Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени

Копачите на криптовалути в Китай спряха работа и биткойнът потъна

Операторите за копаене на криптовалути, сред които Хоби Мол (Huobi Mall) и Би Ти Си.ТОП (BTC.TOP), спряха дейността си в Китай, след като Пекин умножи усилията си да репресира копаенето и търговията с биткойни, предизвиквайки силен спад на криптовалутата, предаде Ройтерс.

Комитет на Държавния съвет, ръководен от вицепремиера Лю Хъ, обяви репресиите в петък късно вечерта. За първи път Държавният съвет противодейства на добиване на виртуални валути, което представлява значителна по обем дейност в Китай, достигаща до 70 на сто от световното предлагане на криптовалути.

Биткойнът понесе силен удар след тези мерки на Пекин и в момента е изгубил близо 50 процента спрямо историческия си максимум от април. Вчера биткойнът спадна с до 17 на сто, след което намали загубите и се стабилизира в Азия.

Хоби Мол, който е част от търговията с криптовалути Хоби (Huobi), заяви в комюнике късно снощи, че всичките му дежурства са спрени.

„През това време се свързваме с доставчици на услуги в чужбина, за да открием пътя към износ на платформи за добив в бъдеще“, посочи Хоби Мол просредством официалната си общност в Телеграм (Telegram) и помоли клиентите си да не се безпокоят и да се успокоят.

Би Ти Си.ТОП – пул за копаене на криптовалути – също обяви спирането на дейностите си в Китай, позовавайки се на рискове, свързани с регламентите. Основателят му Цзян Чжоеж заяви в блог във Вейбо (Weibo), че в бъдеще Би Ти Си.ТОП ще извършва предимно дейности за копаене на криптовалути в Северна Америка.

„В дългосрочен план почти всички китайски устройства за копаене на криптовалути ще бъдат продадени в чужбина, тъй като китайските регулатори репресират вътрешното копаене“, уточнява той.

Китай вече изгуби позицията си на световен център за търговия с криптовалути, след като Пекин забрани търговията с криптовалути през 2017 година.

„В крайна сметка Китай ще изгуби изчислителна мощ на изчисляване на криптовалутите в полза на чуждестранни пазари“, отбеляза Цзян, като прогнозира засилването на американските и европейски пулове за добив на криптовалути.

Копачите на криптовалути използват все по-мощно и специално създадено за целна компютърно оборудване, ригс (rigs), за да проверяват трансакциите с виртуални монети в процес, произвеждащ нови емисии криптовалути като биткойна.

ХашКау (HashCow), друг производител на криптовалути, който притежава 10 мини в китайски провинции, сред които Синцзян и Съчуан, и продава изчислителни мощности на инвеститорите, заяви че се съобразява изцяло на правителствените регламенти.

В декларация за клиентите си ХашКау посочва, че ще спре временно купуването на нови биткойн платформи и обещава пълно компенсиране на инвеститорите, направили поръчки за изчислителни мощности, но още не са започнали да копаят.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *