Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени

Служителите на Apple се бунтуват срещу връщането в офиса

Служителите на Apple са започнали кампания срещу плановете на главния изпълнителен директор Тим Кук за масирано завръщане в офиса, съобщи Би Би Си.

 

Това се случва след отправено към целия персонал съобщение миналата седмица, в която шефът на Apple заяви, че работниците трябва да бъдат в офиса поне три дни в седмицата от септември.

 

Но персоналът изисква по-голяма гъвкавост, според вътрешно писмо, получено от новинарския сайт The Verge.

 

Политиката на Apple „вече принуди някои от нашите колеги да напуснат“, се казва в писмото.

 

„Без приобщаването, което носи гъвкавостта, мнозина от нас смятат, че трябва да избират между комбинация от нашите семейства, нашето благосъстояние и да бъдем оправомощени да вършим добре работата си, или да бъдем част от Apple“, пишат още служителите.

 

„През последната година често се чувствахме не просто нечути, но на моменти активно пренебрегвани“, пише още в документа и се отправят обвинения към ръководството в „прекъсване на връзката“ със служителите по темата за отдалечената или гъвкава работа.

 

The Verge съобщи, че писмото е било изпратено до служителите на Apple за събиране на подписи миналата седмица, въпреки че в него казва, че „не е петиция, въпреки че може да прилича на такава“.

 

В бележката на Кук до персонала се казва, че на него му липсвало „бръмченето на активността“ на работа извън офиса и че знаел, че „не е сам“.

 

Изискването за три дни в седмицата в офиса важи за всички, каза той – като за екипи, които трябва да работят присъствено, се изискват четири или пет дни в офиса.

 

В позицията на служители, получена от The Verge, те искат:

 

• -Apple да остави решението за отдалечена работа на отделните екипи;

 

• Проучване в цялата компания по темата между екипите;

 

• Информация за въздействието върху околната среда от присъствената работа в сравнение с дистанционната работа.

 

Google вече е издала подобни заповеди на персонала, като им казва да се връщат на работа три дни в седмицата от септември.

 

Но други технологични гиганти са възприели по-спокоен подход към връщането към работа, когато ограниченията на пандемията се облекчават по целия свят.

 

Facebook обяви, че вярва, че отдалечената работа е „бъдещето“ и че персоналът може да продължи да работи от вкъщи – въпреки че компанията е критикувана за „принуждаването“ на доставчиците да се върнат в офисите.

Още през май 2020 г. Twitter каза на служителите си, че могат да работят от вкъщи „завинаги“ – но с уговорката, че това ще става само ако ролята на служителя го позволява.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *