Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Мутацията „Делта“ е най-голямата заплаха в борбата на САЩ с пандемията

Вариантът „Делта“ на коронавируса „Делта“, който бе открит първо в Индия, е най-голямата заплаха за борбата на САЩ с пандемията, заяви днес на пресконференция американският експерт по заразни заболявания д-р Антъни Фаучи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вариантът „Делта“ „безусловно се предава по-лесно“, отколкото изначалният вариант на COVID-19, каза Фаучи, добавяйки, че „той причинява доста по-тежко протичане на болестта“.

Вариантът „Делта“ става доминираща в глобален мащаб мутация на коронавируса, каза в петък водещ изследовател на Световната здравна организация (СЗО), припомня Ройтерс.

Фаучи изтъкна, че разрешените за употреба в САЩ ваксини, включително тази на „Пфайзер/Бионтех“ (Pfizer/BioNTech), са ефективни срещу новия вариант на коронавирус.

„Разполагаме с инструментите, нека ги използваме и да смажем пандемията“, призова Фаучи.

САЩ обявиха междувременно, че няма да успеят да реализират целта си за ваксиниране на 70 процента от пълнолетното си население до 4 юли и че вероятно ще имат нужда от още няколко седмици, за да постигнат това.

Белият дом се надява 70 процента от пълнолетните над 27-годишна възраст да са получили поне една доза от ваксината до националния празник на страната.

Целта на американския президент Джо Байдън до 4 юли на 70 процента от пълнолетните в САЩ да бъде поставена поне една доза от ваксина срещу ковид няма да бъде реализирана, заяви днес Белият дом, предаде Франс прес.

Въпреки това на над 70 процента от хората в САЩ на възраст от 30 години нагоре вече е била поставена поне една доза от ваксина срещу COVID-19, изтъкна Белият дом, цитиран от Асошиейтед прес.

Служител на Белия дом заяви, че правителството удвоява усилията си за ваксиниране на по-младите американци на възраст между 18 и 26 години.

Огромното мнозинство от най-уязвимите хора в страната са напълно ваксинирани, а случаите на заразяване с коронавирус и смъртните случаи от КОВИД-19 са достигнали най-ниските си равнища от началото на пандемията.

Нивото на новите ваксинации в САЩ обаче значително намаля през последния месец, а понастоящем средно на ден в Съединените щати първа доза от ваксина срещу ковид се поставя на по-малко от 300 000 души.

По данни на американските здравни власти 53 процента от хората на възраст между 25 и 39 години са получили първа доза, а сред хората между 18 и 24 години този дял е 47 процента.

„Когато изследваме данните, виждаме, че има голяма разлика между хората на възраст от 25 години нагоре и тези между 18 и 25 години“, каза говорителката на Белия дом Джен Саки.

Това означава, че е необходимо да продължим да работим именно с тази възрастова група, заяви тя.

Повече от 150 милиона души в САЩ са напълно ваксинирани срещу КОВИД-19, става ясно от публикувани вчера федерални данни, отбелязва Ройтерс.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *