Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Румъния ще унищожи 35 000 дози ваксина на AstraZeneca

Румъния ще унищожи 35 000 дози ваксина срещу ковид на AstraZeneca, чийто срок на годност изтича на 30 юни, съобщи националният координатор на ваксинационната кампания Валериу Георгица, цитиран от телевизия Диджи 24.

Заради случаи на кръвни съсиреци, популярността на ваксината на AstraZeneca силно намаля в страните от ЕС, където населението има на разположение други три одобрени ваксини, отбелязва румънската медия.
От друга страна интересът към ваксинация в Румъния спадна драстично, паралелно с постоянен спад на броя на новите случаи на заразяване и разхлабване на ограничителните мерки. Целта, която правителството си бе поставило – за 5 милиона ваксинирани до края на месеца, все още не е постигната.

По последни данни в Румъния са поставени 8 832 244 дози на 4 672 751 души. Първа доза са получили 241 413 румънци, а с двете дози са ваксинирани 4 431 338 души, сочат най-новите данни на Националния комитет по координация на ваксинационните дейности.
Четиридесет и пет ваксинационни центрове прекратиха дейност, а в 314 центъра работното време бе намалено от 12 на 6, и дори на 4 часа, съобщи днес д-р Валериу Георгица.
Ваксинационното покритие в Букурещ е достигнало 45 процента, а на второ място се нарежда град Клуж-Напока с 41,9 процента ваксинирано население. В осем окръга (от общо 41 и столицата Букурещ, която има статут на окръг) над 30 процента от жителите вече са ваксинирани.

Националният координатор на ваксинационната кампания д-р Валериу Георгица призова хората да се ваксинират, като предупреди, че вариантът Делта на коронавируса, открит първо в Индия и смятан за по-заразен, скоро ще стане доминиращ в световен план.

Вариантът Делта вече отне един човешки живот в Румъния – почина 72-годишна жена, която бе хоспитализирана в Окръжната болница в Питещ. Жената не е била ваксинирана.
Според властите към края на август вариантът Делта ще стане доминиращ и в Румъния.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *