Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Обсъждат промени в Кодекса на труда заради дистанционната работа

КНСБ и фондация „Фридрих Еберт“ организират дискусионен форум, посветен на промени в Кодекса на труда, произтичащи от Covid пандемията и режима на работа от разстояние, в случай на извънредно положение.

В дискусията ще участват лидери на синдикални федерации към КНСБ. Целта е да се очертае моментното състояние на трудовото законодателство, което урежда работата от разстояние и да се формират предложения за подобряването му.

Преди месец икономическият и социален съвет в България, където членува и КНСБ, констатира, че в условията на пандемията от Covid-19 работата от разстояние помогнала на българската икономика да продължи да функционира, а заетостта да бъде запазена, като загубите се ограничат.

Проучване на Съвета на жените в бизнеса в България, направено в периода март 2020 – март 2021 година показва, че 25% от работещите ще продължат в дистанционен режим на работа, два или три дни седмично, което е седем пъти повече отпреди Covid-19. Въпросът за т.нар. хоум офис е уреден в Кодекса на труда, но в светлината на ситуацията от последната година трябват и корекции по отношение на разпоредбите, които се отнасят до работното място, техническото оборудване и поддържане на работното място, като е наложително да се приемат критерии за разграничаване на трудова злополука и битов инцидент.

В практиката не са изолирани случаите, при които съществуващите технологии за работа от разстояние се използват включително и в извън работно време – спешни повиквания, видеоконферентни разговори и други, като се препоръчва да се гарантира правото на изключване на работещите и забраната същите да бъдат смущавани със служебни въпроси по време на техните почивки и отпуски.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *