Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Правителството одобрява промени в мярката „60 на 40“

Промените в мярката за запазване на заетостта, известна като 60 на 40, ще бъдат приети от служебното правителство днес. Постановлението ще важи със задна дата от първи юни.

Мярката се удължава с 2 месеца – за юни и юли, като общият бюджет е 120 милиона лева, но при ограничен обхват.

Държавата ще изплаща 60 процента от заплатите и осигуровките само за работещи в предприятия със спад в оборота над 40 процента. Фирмите с намален оборот от 30 процента ще получават 50 на сто от необходимите средства.

До момента от мярката се възползваха предприятия при спад в оборота от 20 на сто.

При обсъждането на промените със социалните партньори преди дни служебният финансов министър Асен Василев коментира, че мярката става по-добра.

„Тя започва да фокусира помощта към бизнесите, които са наистина ударени от кризата. За другите бизнеси, които са по-леко засегнати, както знаете, пуснахме програма „Възстановяване“ с 2,5 милиарда лева портфейл, която е доста по-голяма, от това, което бюджетът може да си позволи“, каза той.

Министрите ще одобрят и допълнителен трансфер по бюджета на Министерството на околната среда и водите, както и допълнителни разходи за стипендии на докторантите от държавните висши училища и научни организации. Ще бъде изменен и допълнен правилникът за прилагане на Закона за чужденците.

След края на заседанието ще има брифинг на министри по темата за разходването на държавен ресурс без обществени поръчки

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *