Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Свят

Франция глоби Google с 500 милиона евро

Френският орган за защита на конкуренцията наложи днес глоба от 500 милиона евро на Гугъл (Google) за това, че не се е договорил добросъвестно с издателите за прилагането на сродните права и за дължимото възнаграждение за възпроизвеждане на съдържание, предадоха световните агенции. Сродните права предвиждат заплащане за съдържание на печатни издания (по-специално видео и снимки), използвани от онлайн платформите, припомня БТА.
Органът за конкуренцията във Франция освен това нареди на американския технологичен гигант да представи предложение за заплащане на текущото ползване на защитено съдържание на издатели и новинарски агенции. В противен случай Гугъл може да бъде санкциониран допълнително с до 900 000 евро на ден.

В ЕС бе въведено законодателство за сродните права, но то се оспорва от Гугъл.

През април 2020 година антимонополната служба бе сезирана от издатели на печатни медии и нареди на Гугъл да започне преговори с издателите по въпроса за сродните права. Впоследствие американската компания започна преговори с издателите, които обаче сезираха отново службата през септември 2020 година, тъй като според тях Гугъл не спазвал напълно задълженията си.

През ноември Гугъл обяви, че е подписал споразумения с няколко френски издателя на печатни медии, всекидневници и седмичници, сред които „Монд“, „Курие ентернасионал“, „Обс“, „Фигаро“, „Либерасион“ и „Експрес“ в рамките на преговорите за сродните права. След това компанията продължи да преговаря с Обединението на общоинформационната преса по рамков договор.

Първоначално Гугъл отказа да плаща на френската преса, предизвиквайки конфликт със сектора. Френският орган за конкуренцията го призова да преговаря с издателите, като това решение бе потвърдено от Апелативния съд в Париж.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *