Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Любопитно Най-четени

Как да се грижим за домашните си любимци в жегите?

Високите температури през лятото обичайно водят до общо неразположение, но не само при хората. Животните също се влияят от жегите.

Може би не винаги си даваме сметка колко опасни могат да бъдат жегите за домашните ни любимци. По думите на д-р Георги Йорданов, който е главен лекар на ветеринарна клиника, много хора подценяват този проблем.

„Повишената температура на околната среда много често води до т.нар. хипертермия, която е при тях, прегряване, повишаване над нормалната температура. Това ги прави малко по-рискови спрямо нас и за по-лесно прегряване, тъй като те основно се охлаждат с дишането и с това учестено отделяне на въздух от белите дробове, тъй като техните потни жлези са прекалено малко и са разположени основно в зоната на лапичките“, обясни той.

Д-р Йорданов посъветва собствениците да разхождат любимците си сутрин рано или вечер късно, да правят по-кратки разходки, по-чести почивки, на всеки 15 – 20 минути да им се дават течности.

Според него някои породи са доста предразположени към прегряване – това са породите от брахецефален тип: булдогоподобните, мопс, пекинезите също.

„При котките това важи също. Има доста екстремални котки. Въпреки че те по-рядко се извеждат навън, важното е вкъщи температурата да бъде нормална, оптимална, оставяйте работещи охлаждащи уреди, които са вкъщи“, коментира д-р Йорданов.

При възрастни животни, животни с хронични заболявания или с потенциални заболявания във всеки един момент на невнимание може да се стигне до усложнения.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *