23.07.2024

Зоран Заев очаква новото правителство на България да пусне Северна Македония в Европейския съюз

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви в интервю за предаването „Конфликтна зона“ на Дойче веле, че се надява на решение на спора с България с новото правителство в София, съобщи МИА.

Голямо е разочарованието и травмата на гражданите след блокадата на европейския път на Северна Македония, но страната няма да търси алтернативи, заяви Заев. В противен случай ще пожелаем късмет на Албания сама да продължи по европейския път, каза Заев.

Заев говори за шансовете за решаване на спора с България, предстоящото преброяване, корупцията в страната и опасността за региона, ако продължи отлагането на интеграциите в ЕС.

Аз съм оптимист, защото по време на нашето последно посещение на 17 юни се срещнахме с всички официални представители в България, с президента, премиера, министрите и предложихме решения за всички отворени проблеми. И съществуваше пълно потвърждение за това, но остава необходимостта от политическо правителство в България. Поради това аз съм оптимист и мога да направя заключението, че продължаваме да бъдем изцяло приятелски ориентирани, защото сме съседи и трябва да осигурим по-добро бъдеще за нашите млади хора, да не правим грешки в тази насока. Затова вярвам, че след формирането на новото правителство е възможно решение, каза Заев.

Според Заев отлагането на европейското бъдеще на страните от региона, губенето на мотивация става опасно за всички страни от Западните Балкани, както и за Северна Македония. В Европейския съвет вярват, че ще бъде по-лесно да се вземе решение за начало на преговори за двете страни в пакет, каза Заев, добавяйки, че за него не съществува никакъв проблем, ако двете страни сега се разделят заради ветото от София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *