Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Последни новини Свят

Испания договори още 3,4 млн. дози от ваксината на Пфайзер през август

Още 3,4 милиона дози от ваксината на Пфайзер ще пристигнат през месец август в Испания, обяви министър-председателят Педро Санчес. По думите му това ще позволи Планът на правителството за 70% имунизирани до края на август да бъде изпълнен напълно.

На пресконференция преди началото на XXIV-ия Председателски съвет в град Саламанка, на който централното правителство обсъжда с регионалните премиери най-важните въпроси около пандемията и възстановяването на страната, Санчес обяви, че министърът на здравеопазването Каролина Дариас е успяла да договори допълнителни количества от ваксината на Пфайзер. Така Испания през август ще разполага с 16 милиона дози, вместо с 13 милиона и ще може да ваксинира 70% от населението на страната.

Към днешна дата напълно са ваксинирани близо 57% от хората, или 26 700 000 души, а с една доза са 67%, което е над 31 593 000.

Има обаче разлики в темповете на ваксинация в различните автономни региони. Мелийа, Мурсия, Валенсия, Балеарските и Канарските острови и Мадрид са с най-нисък процент напълно имунизирано население, докато Астурия, Галисия, Естремадура, Кастилия и Леон и Страната на баските, вече надвишават 60%.

В началото на пандемията експертите считаха, че „груповият имунитет“ срещу Covid-19 ще бъде постигнат, когато 7 от 10 души са ваксинирани, но Делта вариантът ги принуди да мислят вече за 90% ваксинирано население.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *