23.07.2024

България със злато на игрите в Токио 2020

Първа олимпйска титла за България на игрите в Токио

Ивет Горанова е олимпийски шампион!

С 5 победи от 5 мача в турнира по карате до 55 кг Ивет Горанова върна олимпийските надежди на България след 13-годишна пауза! 21-годишната Ивет Горанова спечели олимпийската титла в карате до 55 кг след поредна блестяща победа – 5:1 – над украинката Анжелика Терлюга. От 2008 година насам българските почитатели на спорта и на олимпийските игри съжаляваха, че нямаме олимпийски шампиони, то вече златният медал е факт, благодарение на каратеката от Плевен. Дебютантката на Игрите в Токио 2020 демонстрира безапелационна доминация през целия турнир, победи всичките си съперници и заслужено триумфира.

Ивет изпълни заканата си от малко по-рано през деня: „Златото е наше!“.

В Пекин 2008 Румяна Нейкова спечели олимпийската титла в гребането (скул) и 13 години трябваше да чакаме българският химн да звучи на фона на петте преплетени кръга, а българското знаме да бъде развяно най-високо на почетната стълбица.

Българката получи физически проблем след получен ритник в гърдите от земя на Терлюга, което наложи няколко секунди отдих. Медицинските и официалните лица също обградиха Ивет, която получи известно време за почивка. Веднага след рестартирането двете си размениха по един удар с ръка – „юко“ – което направи резултата 1:1. Момент по-късно обаче ново такова попадение даде аванс 2:1 на българката, която получи и предимство при евентуално равенство впоследствие.

Минута и половина преди края имаше основание за „ипон“ в полза на Горанова, но точки не бяха присъдени. Като цяло двете демонстрираха изключителна активност и на съдиите също не беше лесно да оценят всяка техника. Българският щаб поиска видео преразглеждане, но „ипон“ не бе присъден за крак в главата.

76 секунди преди края обаче вече Ивет записа попадение с контриращ крак в тялото и получи оценка „вадзари“, за да поведе с 4:1. Горанова обаче изчерпа позволените три излизания от очертанията при 20 оставащи секунди, като атаките на украинката бяха неистови. Вместо това нов контриращ удар, този път с водещата лява ръка, увеличи аванса на Ивет на 5:1. Това се оказа решително за изхода от сблъсъка и олимпийската титла за България!

Българката е родена на 03 юни 2000 г в гр. Плевен и е състезател на клуб „Петромакс“.

До момента тя е носител на титли от:

Европейско първенство
Бронзов медал на Европейското първенство в Гуадалахара (Испания, 2018).

Световно първенство
Бронзов медал на Европейското първенство в Мадрид (Испания, 2018).

Европейски игри
Златен медал на Европейските игри в Минск (Беларус, 2019).

Олимпийска квалификация
Златен медал на Олимпийската квалификация в Париж (Франция, 2021).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *