Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини Свят

Първи смъртен случай след ваксиниране с „Пфайзер“ в Нова Зеландия

Жена е починала, след като й е била поставена ваксината на „Пфайзер“ срещу КОВИД-19 в Нова Зеландия, предаде Ройтерс.

Независима комисия за наблюдение на безопасността на ваксините срещу КОВИД-19 е установила, че смъртта на жената се дължи на миокардит, за който е известно, че е рядко срещан страничен ефект от ваксината на „Пфайзер“ срещу КОВИД-19, заяви здравното министерство.

„Това е първи случай в Нова Зеландия, при който смърт, настъпила в дните след ваксинация, се свързва с ваксината на „Пфайзер“ срещу КОВИД-19″, каза министерството.

Според комисията миокардитът вероятно е бил причинен от ваксинацията. Комисията е отбелязала, че същевременно е имало и други медицински проблеми, които може да са оказали влияние за фаталния изход след ваксинацията, заяви министерството.

В същото време Израел разшири програмата си за поставяне на подсилваща доза ваксина срещу КОВИД-19, включвайки и децата, навършили 12 години, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Там се прилага същата ваксина.

Преди месец израелските власти започнаха поставянето на подсилващи дози, като първо те бяха предлагани на хората на възраст над 60 години. Възрастта постепенно се снижаваше и до вчера долната граница беше 30 години.

Досега около 2 милиона души в страната са получили трета доза. Това е над 20 на сто от населението.

Израел одобри поставянето на подсилваща доза, след като се стигна до заключението, че с времето ефективността на ваксините срещу КОВИД-19 намалява. Сега страната предлага трета доза на всеки, който е получил втората си доза преди поне пет месеца.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *