Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Манолова: Цената на водата в София ще стане 3,26 лв.

„В края на новия петгодишен период 2022- 2026 г. цената на водата в София ще стане 3,26 лв., но „Софийска вода“ не представя бизнес плана. Общественото обсъждане с дружеството продължи един час и десет минути с презентация, вместо бизнес план, а засяга 1 400 000 битови потребители и стотици промишлени. „Софийска вода“ е единствената, която не е внесла бизнес плана си в срок до 30 юни 2021 г.“. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова във видео на живо във Facebook, след края на общественото обсъждане с дружеството за новия му бизнес план, информира пресцентърът на платформата.

Основният въпрос към „Софийска вода“ е свързан с увеличението на цената на водата, се посочва в съобщението. По думите на Манолова, дружеството е изплатило кредита си в размер на десетки милиони и очакването е цената на водата да бъде намалена. Повишаването на цената на тока влияе минимално, тъй като в София водоснабдяването е основно гравитачно, е обяснила тя.

„Тринайсет от общо 30 показатели за качество не са изпълнени. Не чухме колко ремонти са извършени, как са извършени, колко е инвестирано в последните пет години. 44 млн. лв. допълнително е получила Софийска вода от разликата между заложеното увеличение на водата за 2017 – 2021 г. и утвърдените от КЕВР цени. Не стана ясно обаче за какво са използвани тези средства“, е казала също Мая Манолова, цитирана в прессъобщението.

Тя е изпратила сигнал до КЕВР относно общественото онлайн обсъждане със „Софийска вода“, пише в текста. В сигнала се подчертава, че потребителите, участвали в дискусията, не са запознати с бизнес плана, защото не е публично обявен.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *