Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Най-високите температури през октомври у нас ще бъдат между 23 и 28 градуса

Най-високите температури през октомври в България ще бъдат между 23 и 28 градуса, а най-ниските температури ще са между минус 2 и 3 градуса. Това съобщи за БТА Анастасия Кирилова – синоптик от Отдела „Метеорологични прогнози“ в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

Тя каза, че през октомври се очаква у нас средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета – между 8 и 11 градуса, а в планинските райони – от 4 до 8 градуса.

Месечната сума на валежите в по-голямата част от страната ще бъде под нормата, която за югоизточните райони е между 60 и 90 литра на квадратен метър, за останалите – между 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планините – от 80 до 100 литра на квадратен метър.

През първите дни от месеца температурите в страната ще са по-ниски от

обичайните. Над Западна и Централна България ще има по-значителни разкъсвания и временни намаления на облачността, а над Източна България ще се задържи предимно облачно време, слаби превалявания ще има в крайните източни райони. Към средата на първото десетдневие в по-голямата част от страната ще е без валежи, с разкъсана облачност, над много райони до предимно слънчево време. Ще бъде и по-топло. Към 7 октомври облачността ще се увеличи и до края на десетдневието ще преобладава облачно време, има и повишена вероятност за валежи, а температурите ще се понижат и отново ще са под климатичните норми.
През второто десетдневие на октомври се запазва тенденцията за сравнително хладно време, но към края на периода температурите относително ще се повишат и ще се доближат до нормите. Облачността ще е променлива, често значителна, в отделни дни, на отделни места, ще има и валежи, предимно слаби.

В началото на третото десетдневие на месеца температурите ще са около обичайните. През първата половина от периода ще има повече слънце, но се повишава вероятността за сутрешни мъгли или за инверсионна облачност в равнинната част от страната. Около средата на десетдневието вероятността за валежи е относително по-голяма, а през последните дни на периода – намалява. Тогава има изгледи и за сравнително високи температури, прогнозира Анастасия Кирилова.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *