Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

От понеделник Габрово в частичен локдаун

От 4 до 17 октомври в Габровска област се въвеждат строги ограничителни мерки, гласи днешната заповед на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Николай Пенчоков, издадена след заседание на Областния кризисен щаб. Причината е увеличената заболеваемост от COVID-19, която вече надхвърля 500 заболели на 100 000 души за последните две седмици, заради което областта вече е в тъмночервената зона.

Според заповедта се преустановяват присъствените групови занятия в езиковите и образователните центрове, танцовите и музикални школи, посещенията в детски центрове, клубове и занимания за деца. Същото важи и за посещенията на частни събития като сватби, кръщения, погребения.

Отлагат се още конгреси, конференции, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения, фестивали, събори и други обществени събития. Преустановяват се също така масовите спортни събития, както на закрито, така и на открито, с изключение на предвидените в годишния държавен спортен календар, но те ще се провеждат без публика. Затварят и залите за фитнес, спортните зали, плувните басейни и комплекси, балнеолечебните и спа-центровете. Посещенията на кина, театри, концерти и други сценични прояви на закрито ще се допускат при запълване на 30% от капацитета на залите и носене на защитни маски за лице.

Преустановяват се още организираните групови посещения на музеи и галерии. Собствениците и управителите на търговските и административните обекти трябва допускат по един човек на площ от 8 квадратни метра.

Учениците от областта ще учат на ротационен принцип. От 4 до 10 октомври в онлайн обучение преминават учениците от 5, 6, 9, 10 и 11 клас. От 11 октомври до 17 октомври пък в електронна среда ще учат учениците от 7, 8 и 12 клас. Отворени остават детските градини и ясли – при строго спазване на противоепидемичните мерки. Площадките за игра ще са отворени, но ще се посещават при специален режим – без струпване и при спазване на дистанция.

РЗИ спира свижданията в лечебните заведения. Допускат се изключения единствено за терминално болни, по преценка на директора на лечебното заведение. Няма да има свиждания и в социалните домове, където са настанени деца или възрастни хора

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *