Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Вече няма пречки руската ваксина срещу коронавируса „Спутник V“ да бъде регистрирана в СЗО

Вече няма пречки руската ваксина срещу коронавируса „Спутник V“ да бъде регистрирана в Световната здравна организация (СЗО). Това заяви днес на брифинг в Женева руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

Той коментира срещата си с генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, на която двамата обсъдиха заявката „Спутник V“ да бъде включена в списъка на препаратите, препоръчани от организацията за спешно приложение в борбата с пандемията.

„Позицията на Руската федерация по повод разпространението и регистрирането на руската ваксина „Спутник V“ е чута. Към днешна дата изцяло изчистихме всички въпроси“, каза Мурашко.

Заявителят – компанията, която се занимава с регистрирането на „Спутник V“ в СЗО, трябва да подпише редица документи, да представи допълнителни книжа – това все пак е административна процедура, и ще последва разглеждането им, обясни министърът. „Към днешна дата всички бариери са премахнати. Затова не виждаме днес никакви спънки за по-нататъшна работа. И това ни бе потвърдено от генералния директор на СЗО“, обобщи той.
В Женева освен това Русия и САЩ са обсъдили взаимно признаване на ваксинационните си сертификати, допълни Мурашко.

По думите му американските представители „са чули аргументите на Русия и приемат, че предложението е рационално“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *