24.07.2024

Причините за срива в мрежата са много

Facebook, Messenger, Instagram и WhatsApp се сринаха в понеделник следобед. В продължение на часове, десетки милиони потребители не успяха да влязат в профилите си. Според сайтове, които следят трафика в интернет, проблемите на трите приложения са започнали още към 18 часа българско време. След това настъпил пълен срив на услугите. Шест часа по-късно популярните приложения възстановиха работа.

Това не е първият срив на Facebook. През последните години виждаме многократно как приложението за известно време не може да предоставя услуги на своите потребители. Вчерашният срив обаче е най-дългият по времетраене, коментира експерта по киберсигурност Любомир Тулев

Причините за него вероятно са много. Засега има и голяма доза спекулации. Още в началото се прокрадна идеята, че става въпрос за „отказ от услуга“ – този тип атака, която видяхме преди месец към НСИ. Това обаче беше веднага отхвърлено. Вероятно в случая става въпрос за мрежови проблем. Инженери около 01:30 излязоха с туит, че в най-голяма вероятност това е DNS проблем, каза още той.

Не можем да кажем, че става въпрос за външен проблем и има изтичане на информация. По-скоро е някакъв вътрешен конфигурационен проблем, който са направили инженерите във Facebook. Има спекулации, че може да бъде причинен и от вътрешен човек, добави Тулев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *