Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес

Работодатели: Компенсацията от 50 лв. за мегаватчас е не достатъчна

Разговорът за затваряне на въглищните централи се води отзад напред. За да затворим въглищните централи, ние трябва да направим нещо друго, което да може да върши същата работа, която вършат те. В момента няма нито една технология, която може да прави това. Това каза президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в предаването „Говори сега“ по БНТ. Заложените в Плана за възстановяване и устойчивост ВЕИ не могат да компенсират това, добави той.

По думите му енергийната криза е била предизвестена, но мерки не са били взети както на национално, така и на европейско ниво. „По тази тема трябва да се говори и да се действа бързо. Представете си какво е това нещо, което изкарва и синдикати, и работодатели на площада“, коментира Манолов.

Според председателя на АИКБ Васил Велев енергийният колапс на европейско ниво се дължи на сбъркания пазарен модел на електроенергия в цяла Европа.

По думите му източниците за компенсиране на свръхразходите, направени от бизнеса, могат да дойдат от свръхпечалбите в енергетиката в България – от АЕЦ „Козлодуй“, НЕК, Фонда за сигурност на електроенергийната система и от бюджета. 50-те лева компенсация за мегаватчас са крайно недостатъчни на фона на направените разходи, категоричен бе Велев.

„Ще протестираме, за да се реши проблема на 600 000 абонати на свободния пазар, които в момента плащат тройно по-скъпо за енергията, отколкото е прогнозата на КЕВР за този ценови период“, обясни Велев

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *