Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Засякоха измами за 2 млн.лв. с болнични

Измами с болнични за над 2 млн. лева са хванали инспекторите на Националния осигурителен институт (НОИ) само за първите 6 месеца на годината. Това става ясно от данни, предоставени на в. „Монитор“. Контролните органи вече са разпоредили да бъдат възстановени неоснователно получени суми за ползвани почивни дни по болест.

За сравнение общата сума, която е трябвало да бъде върната за 2019 г., е 2 417 692 лв., а за миналата е възлизала на 3 735 211 лв. Злоупотребите все пак намаляват Статистиката показва, че обжалваните болнични листове от за 2019 г. са били близо 16 400 бр., за миналата година общият им брой е бил 13 700, а за първото полугодие на тази година обжалваните документи са близо 5600 броя.

Според закона обжалването на болничните листове се прави чрез съответните регионални здравни инспекции (РЗИ). Броят на тези болнични, за които са получени решения на медицинската комисия за отмяна, за 2019 г. са били близо 4400. През миналата година броят им е скочил с близо 200 броя, а за първите шест месеца на тази година броят им е едва 2000. Процедурата е бавна, като резултатите от обжалваните болнични листове се получават след известен период от време след тяхното обжалване.

В някои случаи този период може да продължи с месеци, посочиха от НОИ. Във връзка с многостепенния модел за обжалване на решенията на органите на медицинската експертиза в България – пред лекарски консултативни комисии (ЛЛК), пред ТЕЛК, НЕЛК и административните съдилища. За 2019 г. от органите на медицинската експертиза са получени близо 12 800 решения по обжалвани болнични листове, като 34,4% от тях са за отмяна на обжалваните болнични. За 2020 г. получените решения са близо 11 900, като 38,7% са за отмяна, а само за първото полугодие на тази година 37,4% са болничните за отмяна от общо 5345 решения.

Размерът на изплатената сума от НОИ за парични обезщетения общо за 2019 г. е била близо 600 млн. лева, за 2020 г. сумата е скочила с близо 73 млн. лв., а за началото на тази година изплатената сума е близо 391 млн. лева. Като най-голямата част от сумите и за трите периода е отишла за обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване.

Броят на изплатените болнични заради COVID-19 се увеличава, през миналата година броят им е бил около 345 000, а само за първите шест месеца на 2021 г. те са близо 240 000. Според данни на българска платформа за юридически отговори на въпроси, свързани с правата на работното място, „болничният лист се издава в деня, в който се установи временна неработоспособност, като изключение се допуска само в случаите, когато временната неработоспособност е констатирана в деня, в който лицето е било на работа, независимо от отработените часове, или след изтичане на работното време.

В тези случаи отпускът, който е даден за временна неработоспособност, започва задължително от следващия календарен ден, независимо дали той е неработен за лицето или не“. Друго изключение е, когато болничният се явява продължение, т.е. отпускът, даден ни за временна неработоспособност, започва от деня, в който е трябвало да се явим на работа по предходния болничен лист, отново без значение дали е работен или не за нас.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *