Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Забраняват на неваксинираните в Гърция да посещават всички обекти на закрито

От следващата седмица правителството ще наложи повече ограничения за лицата, които не са ваксинирани срещу COVID-19, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в четвъртък след рязкото увеличаване на броя на заразените през последните седмици. Мерките бяха обявени от Мицотакис в телевизионно обръщение към нацията и включват забрана за неваксинираните граждани да посещават всички закрити помещения, включително кина, музеи и спортни зали, считано от понеделник, 22 ноември, съобщи в. „Катимерини“. Мицотакис заяви, че планът му е Гърция „да има по-добра Коледа тази година, отколкото миналата“.

Новите мерки означават, че неваксинираните пълнолетни граждани вече няма да могат да влизат в закрити помещения, като представят отрицателен резултат от теста за коронавирус. Понастоящем неваксинираните възрастни са изключени само от заведенията за хранене на закрито.

Премиерът също така заяви, че удостоверението за ваксинация на ваксинираните лица над 60-годишна възраст ще престане да бъде валидно седем месеца след поставянето на ваксината. По този начин на тази възрастова група ще бъде даден един месец, за да получи бустерната ваксина.

Разпределеното работно време ще се прилага и в публичния и частния сектор, за да се избегне пренаселеността, особено в пиковите часове и в обществения транспорт. Специални разпоредби ще се прилагат за родителите на деца в училищна възраст.

Мицотакис също така заяви, че контролът ще бъде засилен. Той добави, че частните лекари ще бъдат привлечени в помощ на Националната здравна система. Премиерът каза също, че неваксинираните посетители на църква трябва да имат отрицателен лабораторен тест, както вече призова Синодът на Православната църква на Гърция.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *