Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Мръсен въздух в няколко града в страната

Превишение на нормите за замърсяване на въздуха в няколко града в страната.

Директорът на РИОСВ Видин Деница Славкова отбеляза, че през последното денонощие са надхвърлени стойностите за фини прахови частици. „Това се наблюдава с тенденция следобедните и вечерните часове. Смятам, че се дължи на битовото отопление. Показателите сочат 1,5 пъти над допустимото“, обясни тя.

По думите й през есенно-зимния период обикновено се наблюдава такова негативно въздействие. „През последния месец са отчетени пет денонощия с превишения на нормата, а само през ноември те вече са шест“, сподели Славкова. Като причинители тя определи транспорта, промишлеността и отоплението.

На този фон в Русе също има превишение на нормите за замърсяване на въздуха. Проблемът отново идва от отоплението. Проф. Любомир Владимиров, директор на дирекция „Екология и транспорт“ в Община Русе, споделя, че се правят редовни проверки за нерегламентирано горене на неразрешени материали – плоскости, пластмаса и гуми. „До момента са направени 43 проверки, предстоят още“, увери той.

„Русе диша“ смята, че трябва да се работи с хората с нерегламентирано отопление, а не да се налагат глоби. „Трябва да им се помага със саниране, помощи за нови печки, чистене на комините“, споделиха от дружеството.

В Бургас пък се справят с мръсния въздух с мобилни станции за измерване.

Маринета Николова, началник отдел „Екология“ в Бургас съобщи, че се следят концентрациите на осем замърсители. „Има регистриране превишение на фините прахови частици в Долно Езерово. Фините прахови частици е единственият замърсител, по който имаме дни с наднормени концентрации“, заяви тя. Общината има специална програма за замяна на печките с твърдо гориво, за да се премахне замърсяването.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *